Potensi Curcuma Mangga sebagai antioksidan dan antibakteri dalam meningkatkan sistem imunitas tubuh

  • Muthi'ah Khairunnisa Sitompul Program Studi Biologi, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang
Keywords: Curcuma mangga, antioxidant plant, antibacterial plant, immunity

Abstract

This article discusses the potential of "curcuma mangga" with its curcuminoid and flavonoid compounds as sources of antioxidants and antibacterial agents in maintaining the immune system in the human body. This ensures that immunity remains protected from various influences, such as exposure to free radicals from air pollution and harmful microorganisms that enter the human body.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andriyani, D., Utami, P. I., & Dhiani, B. A. (2010). Penetapan kadar tanin daun rambutan (Nephelium lappaceum.L) secara spektrofotometri ultraviolet visibel'. Jurnal Pharmacy, 7(2), 7.

Ariviani, Andriani, & Yani. (2013). Potensi Temu Mangga (Curcuma Mangga Val.) Sebagai Minuman Fungsional. Jurnal Teknosains Pangan Vol 2 No 3 Juli 2013.

Ekawati, M. A., & Suirta, I. W. (2017). Isolasi dan identifikasi senyawa Flavonoid pada daun sembukan (Paederia foetida L) serta uji aktivitanya sebagai antioksidan. Jurnal Kimia, 11(1).44.

Madihah, Alfina, F., & Gani, Y. Y. (2016). Kadar Glukosa Darah Dan Gambaran Histologis Pankreas Mencit (Mus musculus L.) Yang Diinduksi Aloksan Setela Perlakuan Ekstrak Rimpang Temu Mangga (Curcuma mangga Val.).Jurnal Biologi V, 20(2), 64.

Muchtaromah, B., Ahmad, M., Romaidi, R., Nazilah, L. A., & Naja, N. A. (2018). Antibacterial activity of water and ethanol extract of Allium sativum, Curcuma mangga, and Acorus calamus combination. Berkala Penelitian Hayati, 24(1), 8–15. https://doi.org/10.23869/bphjbr.24.1.20182

Muchtaromah, B., Mutmainah, F. N., Prahardika, B. A., & Ahmad, M. (n.d.). Antioxidant and Antifungal Activities of Temu mangga (Curcuma mangga Val.) Extract in Some Solvents.

Muchtaromah, B., Wahyudi, D., Ahmad, M., & Annisa, R. (2020). Nanoparticle Characterization of Allium sativum, Curcuma mangga and Acorus calamus as a Basic of Nanotechnology on Jamu Subur Kandungan Madura. Pharmacognosy Journal, 12(5), 1152–1159. https://doi.org/10.5530/pj.2020.12.162

Susiloningrum, D., & Indrawati, D. (2020). Penapisan Fitokimia Dan Analisis Kadar Flavonoid Total Rimpang Temu Mangga (Curcuma mangga Valeton & Zijp.) Dengan Perbedaan Polaritas Pelarut. Jurnal Keperawatan dan Kesehatan Masyarakat Cendekia Utama, 9(2), 126. https://doi.org/10.31596/jcu.v9i2.593

PlumX Metrics

Published
2024-02-29
How to Cite
Sitompul, M. K. (2024). Potensi Curcuma Mangga sebagai antioksidan dan antibakteri dalam meningkatkan sistem imunitas tubuh. Maliki Interdisciplinary Journal, 2(2), 105-109. Retrieved from http://urj.uin-malang.ac.id/index.php/mij/article/view/5280
Section
Articles